Home Actualitate Șervețelele umede, cel mai des întâlnit deșeu în sesiunea de monitorizare a plajelor din februarie 2022

Șervețelele umede, cel mai des întâlnit deșeu în sesiunea de monitorizare a plajelor din februarie 2022

by Antonia Mocanu
0 comment

Sesiunea de monitorizare a porțiunilor de plajă din luna februarie s-a încheiat, iar două dintre concluziile cele mai importante ce au reieșit din centralizarea datelor sunt: cel mai întâlnit deșeu este reprezentat de șervețelele umede, iar cea mai murdară porțiune de plajă este Constanța.

Sesiunea de monitorizare a porțiunilor de plajă s-a desfășurat în luna februarie și a cuprins 4 sectoare, de plajă, la fel ca în iarna anului 2021. Per total, în această sesiune, au fost eliminate 2.362 deșeuri, spre deosebire de iarna anului 2021 când au fost eliminate 5.799.

„Din fericire, numărul de deșeuri înregistrate în această sesiune a scăzut aproape la jumătate față de sesiunea din iarna anului trecut. Aceste sesiuni de monitorizare sunt sesiuni pilot, ce au fost realizate și în anul 2021, pentru a vedea în ce măsură aceste date influențează rezultatele din sesiunea de primăvară ”, spune Angelica Paiu, manager proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

În această sesiune-pilot de monitorizare, cele mai multe deșeuri identificate au fost pe sectorul din Constanța, unde au fost eliminate 1.286 deșeuri. Pe locul doi se situează sectorul Saturn, unde au fost identificate 577 elemente.

„Cifrele pot părea mici, însă nu este așa. Având în vedere că noi am monitorizat în această acțiune pilot o porțiune relativ mică de plajă, dacă le extindem și le raportăm la întreaga suprafață a litoralului românesc, ele vor căpăta proporții îngrijorătoare”, menționează Angelica Paiu.

În sesiunea de monitorizare din luna februarie, materialul polimeric artificial a predominat, ca de altfel, în fiecare sesiune. Au fost identificate și eliminate 1.558 elemente. Deșeurile din textile și material au fost reduse cantitativ.

Din cele 1.558 elemente din material polimeric artificial (plastic), 357 elemente au fost șervețelele umede, urmate fiind de pungile din plastic și mucurile de țigară.

„Cele mai multe din aceste deșeuri au fost probabil aduse de valurile mării în timpul furtunilor din lunile precendente. Nu același lucru se poate spune despre șervețelele umede,care au rămas cu siguranță pe plajă de la turiștii de anul trecut și au fost îngropate în nisip”, concluzionează Angelica Paiu.

related posts

Leave a Comment