Home Actualitate „Securitate și stabilitate la Marea Neagră”

„Securitate și stabilitate la Marea Neagră”

by Antonia Mocanu
0 comment

Conferința Internațională „Securitate și Stabilitate la Marea Neagră”, ediția a doua, organizată de Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța, în parteneriat cu Navy League of the United States s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii cu invitați importanți atât din Constanța, dar și de nivel național și internațional. Stabilitatea, colaborarea, dar și efortul tuturor părților implicate duc la asigurarea unei securități ca la carte, acestea sunt doar câteva din punctele abordate în cadrul evenimentului.

În cadrul conferinței au fost abordate aspecte ale securității, stabilității și cooperării în regiunea extinsă a Mării Negre, din domeniile politic, economic şi militar, având în vedere importanța geostrategică a zonei.

Teodor Patrichi, președinte European Region Navy League of the United States „Regiunea Mării Negre rămâne în agenda Alianței Nord Atlantice ca o parte importantă a acestui masterplan, dar și ca parte principală a zonă între strategiile atlantice și estul mijlociu. Sunt convins ca aceasta conferinta va fi un succes care va asigura o mai bună orientare a ceea ce înseamnă cooperarea, dar și dezvoltarea”.

Unul din punctele primei teme, perspective globale și importanța regiunii  Mării Neagră, a fost impactul securității de risc la Marea Neagră pentru stabilitatea Europeană.

Michael S. Dwan, commanding officer, USAAMDS România „Întotdeauna e nevoie de parteneriat, de lucru împreună, în echipă, cu un singur scop, a asigura securitatea. Tocmai de acest motiv, România este parte importantă a alianțelor, pentru a lupta împotriva pericolelor din zona altlantică”.   

Cristian Diaconescu, ambasador Geostrategic Importance of the Black Sea Region: „Regiunea se află  în centrul marilor dimensiuni în ceea ce privește securitatea, stabilitatea în Europa. În primul rând vorbim despre democrație. Regiunea de lângă Marea Neagră poate fi catalogată ca fiind frontiera ce ajută la o  democrație liberală”.

Conferința Internațională „Securitate și Stabilitate la Marea Neagră” a acordat și un interes special identificării elementelor de coeziune și a modalităților eficiente de comunicare în mediul multietnic, multicultural și multiconfesional specific arealului balcano-pontic.

related posts

Leave a Comment