Home Actualitate Scoicile Donax, mutate

Scoicile Donax, mutate

by Antonia Mocanu
0 comment

O uriașă operațiune de salvare se pregăteste zilele acestea pe Litoral. Sute de tone de scoici dintr-o specie prețioasă pentru mediu riscă să fie sufocate de muncitorii care lărgesc plajele, la Eforie Sud. Nisipul adus din larg și depus la mal le-ar îngropa de vii, iar marea ar pierde viețuitoare valoroase. Biologii s-au gândit să le culeagă de pe fundul mării cu un aspirator imens și să le pună la adăpost, iar după ce plaja e gata, să le depună iar pe noul fund al mării.

Faceți cunoștință cu DONAX, o scoică mică de 2-3 centimetri, care trăiește pe fundul mării, la adâncimi mici și foarte mici. Este un filtru viu pentru apele mării, pentru că se hrănește cu planton și cu ființe microscopice, și curăță apele în care trăiește. Scoicile DONAX au prosperat cândva pe toate plajele din România însă digurile și porturile le-au distrus mediul marin și astfel mica scoică a ajuns în pragul dispariției.

Plaja din Eforie va fi extinsă cu 50 de hectare, în cadrul unui proiect de protecție și reabilitare pe litoral. Constructorii urmează sa aducă de pe fundul mării 4 milioane de metri cubi de nisip, pe care-l vor depune în apele puțin adânci de lângă coastă, exact acolo unde supraviețuiesc ultimele scoici din specia DONAX. Comisia Europeană ne impune salvarea speciilor aflate în pericol, iar biologii constănțeni au pus la punct un plan pentru micile scoici. Vor fi relocate într-o zonă provizorie, până se termină plajele de lărgit. 

Plaja din Eforie se va lărgi pe o distanță de 6-7 km. Lucrările au început în zona portului Belona și se întind până la intrarea în localitatea Tuzla. Așadar vom avea 100-120 de metri de plajă până la linia apei, iar în acest moment, 60-70 de metri sunt deja gata. După ce toată plaja va fi largită, iar țărmul nu se va mai modifica, scoicile luate din mare, vor fi depuse cu grijă, în noul lor mediu marin. Va fi costisitor, dar biologii nu dau înapoi.

Nisipul nou este grunjos, adus tot din largul Mării Negre, dar autoritățile ne asigură că  va redeveni fin în cel mult cinci ani. Până atunci scoicile DONAX își vor face o noua casă și vor prospera din nou, la Eforie.   

related posts

Leave a Comment