Home Actualitate Scafandrii de luptă

Scafandrii de luptă

by Antonia Mocanu
0 comment

O mină marină de război rămasă neexplodată, a fost descoperită la Constanța pe fundul Mării Negre. Scafandrii de luptă au fost chemați ca s-o distrugă, iar militarii au pus dinamită împrejurul ei. Geniștii subacvatici se antrenează astfel în misiuni reale de război, în care doar un singur pas greșit înseamnă o uriașă tragedie.

La 16 km in largul marii, echipa de scafadri e lansata de pe nava-mama. Mina marina e la 45 de metri adancime si cantareste 3oo de kilograme.

Geniștii subacvatici au coborât pe fundul apei și au pregătit explozia. Apoi s-a auzit numărătoarea inversă.

Minele marine sunt ucigașii tăcuți ai mărilor. Sunt încărcături explozive uriașe amplasate sub apă, care detonează la cea mai mică atingere. Deflagrația este devastatoare pentru orice nava militară sau civilă. Marea Neagră e un poligon de antrenament pe viu în care românii și bulgarii cooperează bine când vine vorba de explozivi navali.

Daniel Todorov – bulgarian navy „Sunt multe epave si multe mine marine care au fost plantate in timpul razboaielor mondiale iar unele sunt inca acolo jos in ciuda eforturilor de curatarea marii”

Paul Gilber – US Navy „Poate fi periculos ca-n multe alte operatiuni navale, dar tocmai pentru asta ne antrenam cu exercitii de acestea”

Scafandrii militari sunt folosiți nu doar la căutarea explozivilor istorici. Ei sunt trimiși și în controale pe navele de suprafață exact ca-n Golful Persic unde NATO inspectează navele străine cu încărcături suspecte.

Un scafandru de luptă trebuie să învețe să caute, să marcheze și să distrugă dispozitivele explozive. Numai echipamentul de scufundare poate ajunge la o greutate de 50 de kilograme.

Ieșirea din adâncuri se desfașoară lent întotdeauna. Scafandrii trebuie să fie cu ochii în patru: Marea Neagră chiar e neagră. În zilele ei bune, în adâncuri nu există vizibilitate mai mare de 5 metri.

related posts

Leave a Comment