Home Actualitate Sala Sporturilor din Constanța va purta numele marii campioane la gimnastică, Simona Amânar

Sala Sporturilor din Constanța va purta numele marii campioane la gimnastică, Simona Amânar

by PĂUN IONELIA
0 comment

Sala Sporturilor din Constanţa va purta numele marii campioane la gimnastică Simona Amânar. Multipla medaliată s-a născut în oraşul de la malul Mării Negre, iar inițiativa Ministerului Sportului și a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța a fost primită cu bucurie, aceasta dându-și acordul în acest sens.

Inaugurată pe 1 iunie 1958, Sala Sporturilor din Constanța se află actualmente în domeniul public al Statului Român și în administrarea Ministerului Sportului, prin Direcția județeană pentru Sport și Tineret Constanța. Cele două instituții își doresc să schimbe numele Sălii Sportului cu cel al constănțencei Simona Amânar, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică. Recunoașterea meritelor sale a venit, pe plan local, pe lângă respectul tuturor, prin acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Constanța (în 1997), iar, în viitorul apropiat, Sala Sporturilor va purta numele campioanei, Simona dându-și acordul în acest sens.

„Pentru mine Constanța întotdeauna va rămâne în suflet și încă fratele meu este acolo și chiar dacă părinții mei nu mai sunt o parte din familia mea este acolo și pentru mine este o onoare și o plăcere când am auzit că Sala Sporturilor îmi va purta numele și am amintiri foarte frumoase în sală pentru că am concurat acolo și este un cadou foarte frumos și mă bucur că, constănțenii nu m-au uitat”, a declarat Simona Amânar, gimnastă. 

Conducerea Direcției județeane pentru Sport și Tineret Constanța spune că totul depinde acum de unele documente care ar trebui să vină de la Ministerul Sportului.

„Cu bucurie va spun ca noi ca directie am propus, iar Simona Amânar a acceptat, vorbim despre o mare campioană, cu un palmares impresionant. Noi am transmis documentele către Ministerul Sportului și mai lipsesc câteva documente de atestare a proprietatii”, a declarat Florina Costache, director DJST Constanta.

Simona Amânar a început gimnastica la 5 ani, la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa, iar ulterior a fost legitimată la CS Farul Constanţa. La lotul naţional, cu antrenorii Octavian Bellu, Mariana Bitang, Nicolae Forminte şi Toma Ponoran. Considerată una dintre cele mai valoroase gimnaste ale lumii, Simona Amânar are un palmares impresionant: 7 medalii la Jocurile Olimpice de la Atlanta și Sydney, 10, din care 6 de aur, la Campionatele Mondiale şi 12, din care jumătate de aur, la Campionatele Europene. În istoria gimnasticii a rămas şi cu o săritură extrem de dificilă, executată în premieră în 2000, şi care îi poartă numele în Codul de Punctaj FIG. După retragerea din activitatea competiţională a continuat să fie aproape de gimnastică, împărtăşind din experienţa sa studenţilor. Este lector la Facultatea de Vest din Timişoara, membru în Comitetul Executiv al COSR şi Director al Academiei Olimpice. Din 2007 face parte din International Gymnastics Hall of Fame.

related posts

Leave a Comment