După un sezon estival cu sincope, un debut al acestuia destul de anevoios, dar și un final de sezon întrerupt abrupt de către începerea școlilor, la malul mării se fac demersuri importante pentru ca viitorul sezon estival să fie unul aproape de 2019, an de referință pentru turismul românesc. În acest sens patronatele de la malul mării din turism, dar și cel din Delta Dunării s-au unit sub aceeași umbrelă cea a Filialei Litoral Delta Dunării a Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România.
Se fac pași importanți pentru turismul românesc. În acest sens, la malul mării patronatele din turism, dar și cel al Deltei Dunării s-au unit sub aceeași umbrelă, cea a Filialei Litoral Delta Dunării a Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România. Acest demers vine și în urma statisticilor sezonului estival 2022, care a fost unul destul de anevoios, care a debutat cu sincope, a avut parte de numeroase provocări și s-a finalizat mult mai devreme datorită începerii școlilor.
Corina Martin, secretar general FPIOR- „Un moment de premieră cu adevărat pentru industria Horeca din județul Constanța. Așa cum știm în ultimii ani au apărut mai multe asociații patronale noi care luptă pentru interesele operatorilor din turism. Iar astazi se unesc toate aceste patronate noi”.
Valentin Șoneriu, președinte FPIOR – „Se creeaza, din informatiile mele cel mai puternic punct de influenta pe zona de turism din România, in momentul asta, și e un moment unic, in sensul ca nu au mai fost adunate atatea patronate sub o singura voce”.
Turismul românesc de la malul mării are nevoie stringentă de o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung pentru a pune la punct problemele cu care se confruntă industria la momentul actual, cum ar fi subiectul lărgirii plajelor, prețul șezlongurilor, dar și diferența mare care a fost resimțită în acest sezon estival dintre nordul și sudul litoralului românesc.
Corina Martin, secretar general FPIOR –„Ne dam mana cu toate patronatele ospitalitatii din tara, vorbim despre Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești, Brașov, Maramureș, Oradea și multe alte județe. Dar cel mai important este ca noi acum de dam mana acum pentru a lucra impreuna la o strategie pentru litoral. Pentru ca asa cum ati vazut vara aceasta litoralul romanesc a avut de suferit. O parte din aceste probleme vine din cauza faptului ca noi nu am fost uniti de-a lungul timpului si aceasta tema de fapt despre asta vorbeste. Ne unim fortele pentru ca in fata guvernului sau a autoritătilor guvernamentale și locale sa venim cu o strategie comuna”.
Valentin Șoneriu, președinte FPIOR –„Impreuna cu colegii de pe litoral vrem sa construim o strategie ca sa putem cumva ameliora din problemele care au fost in ultimii ani pe litoral. Avem in primul rand problema OMD-ului care este una destul de spinoasa, litoralul are poate o mai mare nevoie de clarificare. Totodata e problema plajelor si ce se va intampla pe viitor cu ele, iar situatiile cu operatorii trebuie reglate. Iar ulterior discutia despre promovare care este mai departe de OMD-uri, se referă la promovare nationala si internationala a acestei destinatii”.
Cu o strategie bine pusă la punct, un dialog mai bun dintre industria ospitalității și autoritățile centrale, dar și locale, precum și cu Ministerul Turismului, Horeca ar putea avea parte în anul 2023 de un an la fel de bun ca 2019, an de referință pentru turismul românesc.