Home Actualitate S-a prelungit din nou Starea de Alertă

S-a prelungit din nou Starea de Alertă

by Antonia Mocanu
0 comment

Guvernul a emis, miercuri seara, Hotărârea prin care starea de alertă este prelungită cu încă 30 de zile, până în data de 15 august.

În acest sens, printre regulile ce sunt în continuare menținute se află obligativitatea purtării măștii, dar și interzicerea organizării de procesiuni în spații închise. De asemenea,  restaurantele rămân  în continuare închise. Măsurile impuse de autorități în continuare sunt:

„Măştile de protecţie rămân obligatorii în spaţii publice închise, magazine, mall-uri, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. De asemenea, căminele de bătrâni sunt, în continuare, obligate să îşi continue activitatea, iar programul de lucru al angajaţilor este stabilit cu DSP-urile din ţară.

În continuare este interzisă organizarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Cantonamentele, antrenamentele şi competiţiile sportive sunt permise, ia concursurile sportive în aer liber sau în bazine acoperite pot fi organizate, dar fără spectatori. Totodată sporturile de contact sunt interzise în continuare.

Muzeele, bibliotecile şi librăriile sunt deschise, iar evenimentele culturale în aer liber  sunt permise cu regulile de protecţie deja stabilite. Menționăm faptul că sunt permise spectacolele de tip drive-in numai dacă cei din maşină fac parte din aceeaşi familie, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt; masca este obligatorie.

Măsurile sunt completate și de faptul că slujbele sunt permise, cu regulile deja ştiute.

De altfel, ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise doar dacă participă cel mult 10 persoane, iar evenimentele private în spaţii închise sunt permise, doar dacă participă cel mult 20 de persoane care respectă regulile de distanţare fizică. În plus, evenimentele private în spaţii deschise sunt permise doar dacă participă cel mult 50 de persoane care sunt obligate să respecte regulile de distanţare fizică.

Sunt permise în continuare organizarea de cursuri şi workshopuri dacă participă cel mult 20 de persoane; este obligatorie respectarea regulilor de distanţare fizică. În plus, ambasadele pot organiza evenimente în aer liber, dar trebuie să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de protecţie sanitară.

O altă măsură extrem de importantă face referire la faptul că este interzisă circulaţia în interiorul localităţilor pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Restaurantele, cafenelele rămân închise în interior; ele pot vinde doar în regim de take away, în timp ce terasele rămân  deschise, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie. Rămân închise restaurantele şi cafenelele din mall-uri, precum şi locurile de joacă din centrele comerciale. Și piscinele, locurile de joacă şi sălile de jocuri sunt închise.

Schimbând puțin registrul, cabinetele stomatologice trebuie să-şi organizeze activitatea astfel încât să respecte regulile de protecţie: triaj epidemiologic, dezinfectarea mâinilor pentru personal şi vizitatori.

Continuând seria măsurilor luate de către autorități mai menționăm faptul că plajele rămân în continuare deschise cu respectarea regulilor de protecţie, grădiniţele rămân  și ele deschise, însă cu  respectarea condiţiilor deja ştiute, iar cursurile sunt permise doar cu respectarea măsurilor stabilite prin ordin comun al Ministrului Educaţiei şi al Ministrului Sănătăţii”.

Autoritățile au decis să nu mai lanseze un alt set de măsuri de relaxare din pricina faptului că în ultimele două săptămâni au fost înregistrate pe teritoriului României multe cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În plus, la jumătatea lunii august vom afla dacă starea de alertă de va prelungi pentru a treia oară sau nu.

related posts

Leave a Comment