Home Actualitate Robotul care tratează culturile de câmp

Robotul care tratează culturile de câmp

by Antonia Mocanu
0 comment

Agricultura dobrogeană este pe mâini bune. Un grup de elevi de la Colegiul Dimitrie Leonida din Constanța revoluționează cercetarea în domeniul tehnologiei. Cu ajutorul unor sponsori, dar cu foarte mult efort și ore de muncă, aceștia au reușit să creeze robotul ce tratează culturile de câmp. Aparatul îi va ajuta pe agricultori  să eficientizeze stropirea recoltelor cu substanţe fitosanitare, printr-un sistem inteligent de recunoaştere şi tratare a plantelor.

Concret vorbim despre un prototip de robot care poate depista şi trata culturile cu probleme din câmp. Robotul identifică plantele la nivelul solului, le diferenţiază între plante de cultură şi buruieni, identifică plantele de cultură bolnave, apoi determină stropirea buruienilor sau a plantelor care au nevoie de tratament. Robotul poate fi folosit atunci când cultura este mică, el deplasându-se la o distanţă mică faţă de sol. Poate fi ataşat şi de tractorul clasic.

Ideea elevilor din cercul de robotică a plecat de la constatarea că stropirea culturilor agricole în sistem avio duce la o poluare extrem de mare și foarte greu de controlat. Așa a apărut  prototipul  de stropire inteligentă a culturilor, care să protejeze şi mediul în acelaşi timp.

Nu le-a fost usor deloc să ajungă la stadiul în care se află acum și recunosc că daca nu ar fi obținut ajutor din mediul privat, nu ar fi reușit să răzbată. Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea le-a oferit un calculatorul performant de care aveau foarte mare nevoie. Și nu numai. Asociația va continua să îi ajute și cu alte materiale necesare pentru ca robotul să funcționeze la cei mai înalți parametrii.

După ce se vor întoarce de la concursul național în care își vor prezenta proiectul, elevii promit că vor continua cercetarea pentru îmbunătățirea lui. În sensul în care robotul îşi va lua singur substanţele cu care realizează stropirea şi singur va face amestecul acestora. Astfel nu va mai fi nevoie ca ele să fie amestecate într-un bazin înainte de începerea erbicidării, de exemplu.   

related posts

Leave a Comment