Home Actualitate Ren și cerb carpatin la Microrezervație

Ren și cerb carpatin la Microrezervație

by Antonia Mocanu
0 comment

În această săptămână în vizita noastră la Microrezervație am decis să ne apropiem ușor-ușor de sărbătorile de iarnă și vă prezentăm două animale din familia cervide, renul și cerbul carpatin. Ambele având coarne impunătoare și caractere dominante.

Renul lui Moș Crăciun și cerbul carpatin sunt cele două animale pe care vi le prezentăm în această săptămână și care ambele au în comun, același acoperiș, Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale naturii.

Renul este un animal rumegător mai mic decât elanul, care trăiește în regiunea arctică de tundră sau taiga, din nordul Europei, Asiei, Americii de Nord și Groenlandei. Mărimea animalului diferă în funcție de regiunea geografică unde trăiește.

O curiozitate în ceea ce privește renul este faptul că în funcție de anotimp culoarea blănii diferă de la vară când este brună închis, la iarnă când are nuanțe mai deschise, aproape alb, dar și faptul că la ren în comparație cu alte cervide și femela și masculul au coarne.

Totodată, coarnele sunt ramificate cu extremitățile lățite, având lungimea între 20 – 50 cm, ele fiind folosite de masculi pentru apărare, în luptele din perioada împerecherii sau iarna în căutare de hrană, pentru a îndepărta zăpada.

Trecând la cerbul carpatin, am aflat faptul că acesta este un mamifer ierbivor de culoare brună-roșcată cu un accentuat dimorfism sexual, în sensul că cerbii masculi sunt mult mai mari decât cerbii femele, masculii având greutăți cuprinse între 180 și 300 de kg, iar femelele între 80 și 150 de kg. Doar masculii prezintă coarne caduce, pe care le pierd la începutul fiecărei primăveri. O curiozitate este faptul că odată cu trecerea fiecărui an coarnele mai au câte o ramificație în plus.

La Microrezervație trăiesc trei exemplare de cerb carpatin, dintre care doi sunt pui, unul în vârstă de aproximativ 1 an și jumătate, un mascul, și un altul de doar câteva luni, o femelă. Cerbul capatin  este un animal sociabil care trăiește în cârduri conduse de un cerb tânăr, iar la momentul la care cerbul ajunge foarte bătrân sau foarte puternic trăiește solitar.

Până data viitoare, atunci când vă vom prezenta alte două animăluțe simpatice, vă reamintim faptul că în această perioadă Microrezervația este închisă pentru public din cauza carantinei instituite în municipiu, dar puteți să fiți alături de noi de fiecare dată când vizităm Complexul Muzeal de Științe ale Naturii pentru a afla curiozități și noutăți despre animale.

related posts

Leave a Comment