Home Actualitate Rapanele din Marea Neagră ar putea dispărea

Rapanele din Marea Neagră ar putea dispărea

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești proaste pentru turiștii amatori de fructe de mare. Rapanele din Marea Neagră ar putea dispărea din meniurile cherhanalelor. Uniunea Europeană  vrea să oprească exploatarea lor. Pescarii spun însă că această decizie ar duce la falimentarea sectorului piscicol și la fel de mult ar avea de suferit și cel turistic.

Rapanele sunt unele dintre cele mai cerute preparate în cherhanalele de pe litoral. Gătite pe plită sub forma de frigărui, în sos de vin roșu sau pe platourile calde, acestea sunt preferatele turiștilor aflați în vacanță pe litoral. De altfel, acești melci marini sunt unele dintre puținele fructe de mare pescuite în Marea Neagră, alături de midii.

Și turiștii sunt de aceeași parte a baricadei. Recunosc că nu există vacanță fără o masă pescarească, iar rapanele nu lipsesc din meniu. Iar eliminarea lor din Marea Neagră ar fi o decizie greșită. Asta I-ar determina pe administratorii de cherhanale să importe ceea ce ar duce la costuri suplimentare, iar asta s-ar resimți ulterior în prețurile pe care le vor plăti turiștii.

Uniunea Europeană are însă o altă viziune asupra situației. Și în următorii ani ar putea decide ca rapanele sunt o specie invazivă, iar România și Bulgaria ar trebui să ia măsuri în aceste condiții. Măsurile nu trebuie să fie agresive. Specialiștii sunt însă de părere că măsura este una extrem de dură și nu se impune.  În condițiile în care pescuitul de rapană a scăzut din punct de vedere cantitativ, iar situația este sub control.

Cât despre o eradicare imediată a speciei, acest lucru, spun specialiștii este improbabilă pe litoralul românesc. În zona de sud, relieful marin nu ar permite decât intervenția scafandrilor, iar pentu asta ar fi nevoie de un număr foarte mare de oameni. Iar în nord, o activitate intensă a traulelor ar afecta mediul acvatic.

Singura soluție ar fi ca statele Uniunii Europene cu ieșire la Marea Neagră, vizate de această initiativă, să se așeze la masa discuțiilor și să ajungă la un consens, astfel încât rapană să rămână în continuare o resursă exploatabilă, chiar dacă vorbim de o specie invazivă.    

related posts

Leave a Comment