Home Actualitate Pregătiri intense pe Bricul Mircea

Pregătiri intense pe Bricul Mircea

by Romanov Alex
0 comment

Bricul Mircea, mândria flotei navale române se pregătește să dea onorul de Ziua Marinei Române. Întoarsă de curând din cel de-al doilea voiaj pe mare, nava care a dat flotei navale cei mai pricepuți comandanți va putea fi vizitată de turiști și constănțeni, deopotrivă, la Ziua Portilor Deschise. Echipajul face ultimele pregătiri pentru ca bijuteria Marinei Române să strălucească în cea mai frumoasă sărbătoare a verii: Ziua Marinei Române.

Sunt 82 de ani de când nava școală Mircea se află în slujba Marinei Române. Este nava din inima fiecărui român, cea care a dat țării zeci de generații de marinari. În tot acest timp, în perioada marșurilor de instrucție, Bricul Mircea a marcat numeroase premiere pentru țara noastră, alături de militarii care s-au format la bordul său și care au cunoscut primele emoții ale misiunilor pe mare. Cele mai mari temeri le-au avut atunci când au urcat în arboradă. Nu este ușor să faci asta la peste 40 de metri înălțime, dar reprezintă testul suprem pentru cei care vor să fie marinari desăvârșiți.

„Fiecare are temerile lui, una dintre ele la care noi lucrăm și încercăm să treacă peste ea este cea de rău de înălțime, lucrul la înălțime. Pentru aceasta, noi îi luăm și îi instruim de la simplu la complex, astfel încât să-și depășească această temere”, declară Mircea Târhoacă, comandant Bricul Mircea

Când nava școala se află în voiaj, fiecare marinar știe clar ce are de făcut. Mai ales atunci când vâtul îți devine cel mai mare dușman. Într-o clipă trebuie să te ridici, să tragi de parâmele groase și dure sau să muți vergile grele din fier dintr-un punct în altul. Dar asta face ca viața de marinar să fie mai frumoasă.

„Am avut un vânt foarte-foarte puternic în primul marș, în primul port cand eram în Portul Soudha din insula Creta, eram legați la cheu și nava, din cauza vântului foarte puternic din zona respectivă, se simțea de parcă era pe mare”, declară Mircea Târhoacă, comandant Bricul Mircea

Bricul Mircea, mândria fortelor navale românești a fost construit în 1939, la Hamburg. Are o autonomie de 5.000 de mile marine și poate atinge viteza maximă de 12 noduri, cu motorul și de 10 noduri, cu velele. În prezent, în lume mai există doar patru nave de același tip: în Statele Unite ale Americii, Germania, Portugalia și Rusia. Nava scoală Mircea a efectuat de-a lungul celor 82 de ani de viață marșuri de instructie în Marea Neagră, Marea Egee, Mediterană și Oceanul Atlantic.

related posts

Leave a Comment