Home Actualitate Peste 100 de oameni, pe plaja Vadu, la Ziua Delfinului

Peste 100 de oameni, pe plaja Vadu, la Ziua Delfinului

by Antonia Mocanu
0 comment

În acest an, Ziua Delfinului a adunat peste 100 de oameni, pe plaja de la Vadu, cei mai mulți dintre ei copii. Aceștia au acceptat toate provocările ONG Mare Nostrum și au învățat prin joacă, mai multe informații despre speciile de plante din zona protejată, despre delfini, precum și despre tipurile de deșeuri marine existente. Tot de Ziua Delfinului, colegii noștri au realizat o campanie de informare pe plaja Vadu, legată de importanța menținerii curățeniei pe plajă, în cadrul proiectului VADUrabil, finanțat de Black Sea Oil and Gas.

Evenimentul Ziua Delfinului, eveniment cu tradiție pentru ONG Mare Nostrum a adunat pe plaja Vadu peste 100 de oameni, atât copii, cât și turiști aflați în zonă. În acest an, provocarea ONG Mare Nostrum a fost de a-i determina pe participanți să accepte 3 provocări, pentru a câștiga premiile eco disponibile, de la jucării, paie metalice, până la sacoșe textile și puzzle-uri.

Prima probă a fost un treasure hunt, în care simțurile și informațiile participanților au fost puse la încercare. Cum provocarea a fost una de echipă, participanții s-au ajutat reciproc pentru a îndeplini toate task-urile din treasure hunt, unele dinte ele destul de solicitante, precum realizarea unui castel de nisip sau găsirea unui anume tip de scoică, specifică zonei.

Ulterior, a trebuit ca participanții să găsească 10 tipuri de deșeuri, pe care să le elimine de pe plaja Vadu. Probabil cea mai interesantă probă a fost ștafeta cu delfini, care a stârnit multe zâmbete și a solicitat la maxim rapiditatea și atenția tuturor celor care au participat.

”Ne-am dorit ca în acest an să facem o altfel de ediție a evenimentului Ziua Delfinului, tocmai de aceea am și schimbat locația, într-o zonă ce necesită atenție. Ne-am bucurat că oamenii au fost deschiși și au venit să ne întrebe multe lucruri despre ceea ce pot face pentru a păstra plaja curată și pentru a conserva unicitatea acestei zone. De altfel, acesta a fost și scopul evenimentului”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator Departament Eveniment Publice.

Evenimentul a durat 2 ore, timp în care participanții s-a putut familiariza prin joc și diferite provocări cu unicitatea plajei Vadu. Premiile au fost apreciate de cei mici și îi vor ajuta să reducă o parte din consumul de plastic.

De asemenea, o echipă de voluntari ONG Mare Nostrum a realizat o campanie de informare pe plajă, pentru a atrage atenția asupra menținerii unei #plajecurate și a conservării speciilor unice de plante existente pe plajă. Campania face parte din cadrul proiectului VADUrabil, finanțat de Black Sea Oil and Gas.

În total, prin toate activitățile organizate în cadrul Zilei Delfinului, în perioada 1-5 august, ONG Mare Nostrum a informat peste 1.000 de persoane cu privire la activitățile desfășurate pentru protejarea biodiversității și reducerea cantității de deșeuri marine.

”Odată cu monitorizările terestre și acvatice organizate în cadrul acestui eveniment, care fac parte din activitățile noastre obișnuite, oamenii au putut să cunoască delfinii în mediul lor natural și să îi observe foarte aproape. De altfel, atât în monitorizările terestre, cât și în cele acvatice, am observat peste 10 indivizi afalini și delfini comuni, dintre care 4 puiuți”, menționează Costin Timofte.

related posts

Leave a Comment