Home Actualitate Pași importanți pentru Cazino

Pași importanți pentru Cazino

by Antonia Mocanu
0 comment

În plină pandemie , avem și vești bune.  La malul mării au început în sfârșit lucrările de restaurare și reabilitare a Cazinoului. Acestea  au scos la iveală o fereastră imensă zidită în pereții interiori, despre care nimeni nu-și mai amintea. O imensă structură de sticlă pictată cu vitralii, identică cu cea dinspre faleza de promenada, a ieșit la lumina de sub ciocanele muncitorilor care dau jos tencuiala pereților. Imensa fereastră-scoică, o bijuterie arhitecturală, ar putea fi lăsată la vedere de restauratori, pentru totdeauna.

La finalul săptămânii trecute, a fost semnată autorizația pentru lucrările de consolidare și restaurare. Acum specialiștii lucrează la identificarea soluţiilor optime pentru redarea cât mai fidelă a elementelor originale care au stat la baza stilului art nouveau al Cazinoului, iar la final clădirea simbol a urbei de la malul mării își va recăpăta strălucirea de altădată.

Puțină lume știe că bijuteria arhitecturală de pe faleza Constanței n-a fost gândită așa de la-nceput. Proiectul ei a fost mult mai simplu, însă pe parcursul timpului s-a tot  mărit cu săli suplimentare de spectacole și restaurante, astfel încât a trebuit modificată. Etajul avea două ferestre-scoică uriațe una  spre uscat și încă una similară înspre mare. Când au mărit clădirea adăugând pereți pe partea dinspre apă, ferestra scoică dinspre mare a rămas la interior.

Edificiul simbol de la malul mării, construit în stilul Art Nouveau, a fost inaugurat în 1910. În anii săi de glorie, a fost principala atracție a litoralului românesc. Acum însă utilitatea lui va fi alta. Jocurile de noroc, cele care l-au facut celebru în perioada interbelică vor disparea cu totul, iar activitățile ce se vor desfașura aici, vor fi doar cu caracter cultural.

10 milioane de euro vor fi cheltuiți pentru reabilitarea și consolidarea simbolului de la malul mării. Iar dacă totul merge bine, peste exact 27 de luni, Cazinoul din Constanța va redeveni atracția litoralului românesc.

related posts

Leave a Comment