Home Actualitate O nouă captură a Gărzii de Coastă

O nouă captură a Gărzii de Coastă

by Romanov Alex
0 comment

Ancheta se complică în cazul traficului de deșeuri ilegale desfașurat prin portul Constanţa. Nu doar că primim gunoaie din alte țări, dar și exportăm gunoaie spre alte destinații. Câteva containere cu spumă poliuretanică au fost trase pe dreapta de Garda de Mediu înainte de a fi urcate pe un vapor pentru Republica Dominicană. Înăuntru erau bureți de la saltele: o marfă toxică, amestecată cu nylon și alte reziduri ce nu voie să părăsească România.

Primele trei containere cu suspiciuni au apărut în terminalul din Constanța-Sud Agigea. Erau aliniate pentru încărcare în primul vapor către America Centrală, iar documentele o încadrau ca marfă oarecare și nu ca un deșeu din lista celor toxice. Din acte lipsea cel mai important document european când vin vorba de deșuri: celebra Anexă 7, care menționează unde va fi neutralizat gunoiul sau unde va fi reciclat.

“Ele nu au venit în Vamă cu Anexa 7. Au venit cu o încadrare tarifară, ca o marfă. Nu sunt balotate cum trebuie, nu sunt la dimensiuni, nu arată ca o marfă.”, declară STELUȚA POPESCU, Garda de Mediu Constanța 

“Cele două containere figurează în documentele vamale ca având produse poliuretanice. După cum vedeți, de fapt și de drept, sunt bureți.”, declară PETRIȘOR IRIMIA, purtător de cuvânt Garda de Coastă

Acum, Garda de Mediu face anchetă să verifice dacă firma românească are autorizație de mediu, iar primitorul mărfii dacă a depus documentele necesare pentru export. În Uniunea Europeană, este ilegal atât importul de gunoaie cât și exportul lor în alte țări. Mai ales daca deseurile sunt și contaminate.

Containerele românești cu bureți, care urmau să plece la export au fost oprite de către Vama din Portul Constanța. Compania proprietară va trebui să găsească alte metode ca să neutralizeze deșeurile toxice.

related posts

Leave a Comment