Home Actualitate Noile tratamente contra COVID-19 recomandate de OMS

Noile tratamente contra COVID-19 recomandate de OMS

by Antonia Mocanu
0 comment

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat oficial două noi tratamente împotriva bolii COVID-19, respectiv – baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, şi anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology , în cazuri foarte precise, transmit AFP şi Reuters.

Experţii OMS recomandă sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide. Cele două nu le sunt recomandate însă tuturor pacienţilor.

Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID-19, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

În ce priveşte baricitinib, OMS îl recomandă în cazul pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică, cărora trebuie să le fie administrat în combinaţie cu corticosteroizi, constatându-se o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite antagonişti ai interleukinei 6 (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

Recomandările de tratamente anti-COVID-19 ale OMS sunt actualizate cu regularitate, pe bază de studii clinice întreprinse pe diferite tipuri de pacienţi.

Arsenalul terapeutic împotriva acestei boli rămâne totuşi redus. În ultimele luni, OMS a respins folosirea mai multor tratamente: plasma convalescentă, ivermectina şi hidroxiclorchina, aminteşte AFP.

related posts

Leave a Comment