Home Actualitate Noi sectoare de plajă

Noi sectoare de plajă

by Antonia Mocanu
0 comment

Sudul litoralului va avea 11 kilometri noi de plajă până în anul 2024, iar stațiunile vor arata altfel. La Eforie, nisipul va fi adus din largul mării, iar lucrările vor dura până la începerea sezonului viitor. Următoarele plaje aflate în plan de extindere sunt Costinești, o bucată din Mangalia și 2 Mai. Vama Veche nu este pe listă, pentru că zona este  încadrată în sectorul de rezervație naturală.

În multe dintre stațiuni marea a înghițit cu totul vechea plajă. Doar câteva pietre mai aduc aminte de zona în care pe vremuri se bronzau turiștii. Acum, buldozerele  muncesc de zor, de câteva zile. La Eforie Sud, zona se va schimba complet, iar lucrările vor fi gata în 2024. După lucrările de înnisipare, plaja va avea cel puțin 100 de metri lățime.

Constructorii ridică diguri care pleacă perpendicular pe țărm și mai apoi vor umple totul cu nisip. Lucrarile de anvergura vor mări suprafata de uscat a țărmului luand 5o m din mare, dar si vor inalta nisipul cu 1 metru – doi, in plus. Pana la primavara Romania va castiga cateva zeci de hectare de teren.

Tanczos Barna – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor „După ce se termină lucrarea, se face ridicarea topo, se intabuleaza pe Statul Român aceasta noua portiune de plaja dupa care trebuie un PUZ, un plan de amenajare. Altfel, toate constructiile vor fi ilegale”.

Mamaia, de exemplu nu are nici dupa 2 ani un PUZ, adica un Plan Urbanistic Zonal, pentru plajele nou infiintate. Municipalitatea asteapta un caiet de sarcini de la Ordinul Arhitectilor, de 2 ani. Si nu sunt sanse sa-l primeasca nici la vara viitoare. Ramane de vazut solutia pe care o va gasi Primaria Eforie, pentru ca sa-i lase pe operatorii plajelor sa deruleze afacerile in continuare, pe nisip.

related posts

Leave a Comment