Home Actualitate Nivelul apei din lacul Techirghiol a scăzut alarmant. ABADL monitorizeză fenomenul

Nivelul apei din lacul Techirghiol a scăzut alarmant. ABADL monitorizeză fenomenul

by Florentina Lup
0 comment

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) monitorizează din punct de vedere al bilanțului hidrologic lacul Techirghiol, în urma sesizării reprezentanților Primăriei Techirghiol care au semnalat scăderea nivelului apei.

Specialiștii ABADL s-au deplasat în zonă și au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru.

„Am asigurat Primăria Techirghiol și pe toți cetățenii că Administraţia Bazinală de Apă Dobrgea-Litoral monitorizează calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral veghează pentru ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute.”, a declarat Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor și de temperaturile ridicate din ultimii ani care au accentuat procesul de evaporare.

Un alt factor importat, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă.

related posts

Leave a Comment