Home Actualitate Nemulțumiri pe bandă rulantă

Nemulțumiri pe bandă rulantă

by Antonia Mocanu
0 comment

La Mihail Kogălniceanu americanii vor construi un oraș de 10.000 de oameni pentru militarii care vor staționa permanent aici, cu tehnică de lupta, arme și muniții. Numai clădirile vor ocupa 30 de hectare, iar dacă vorbim de drumuri, parcări și platforme pentru armament, atunci suprafața crește de zece ori: ele vor ocupa 300 de hectare. Până acum 1.400 de proprietăți ai localnicilor din Kogălniceanu au fost trecute la Stat, în baza legii exproprierilor.

Exproprierea a vizat peste 1.000 de persoane, dintre care 22 de familii aveau dezvoltate afaceri cu profil agricol, ferme sau culturi. Armata a preluat terenurile, iar mare parte dintre proprietari şi-au primit banii din exproprieri. Doar că, spun oamenii, preţul stabilit pentru despăgubiri este de cel puţin şase ori mai mic decât preţul mediu al pieţei libere.

Experții sunt de părere că la Mihail Kogălniceanu va apărea o copie a unității din Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO în afara granițelor SUA. Așa se explică de ce atâtea familii au fost lăsate fără fermele agricole.

Din cauza acestor tarife mici, 0,5 euro/mp de teren extravilan şi cu 3,90 euro/mp teren intravilan agricol, pe rolul Tribunalului Constanţa se află zeci de dosare în care statul român este chemat în judecată pentru a plăti mai mult. În paralel, alţi proprietari se pregătesc să dea statul în judecată.

Fermierii pregătesc chiar un memoriu adresat comandantului american al trupelor de la Kogălniceanu.

related posts

Leave a Comment