Home Actualitate Năvodari, cea mai murdară porțiune de plajă în sesiunea de monitorizare a deșeurilor

Năvodari, cea mai murdară porțiune de plajă în sesiunea de monitorizare a deșeurilor

by Antonia Mocanu
0 comment

ONG Mare Nostrum a finalizat centralizarea rezultatelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă din aprilie 2021. Năvodari este cea mai murdară porțiune de plajă, iar cea mai curată este Tuzla. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrată pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, ONG Mare Nostrum a realizat 2 întâlniri cu operatorii de plajă, pentru a le recomanda soluții eficiente și prietenoase cu mediul.

În urma monitorizării porțiunilor de plajă din luna aprilie, au fost inventariate 5.506 deșeuri pe 10 porțiuni de plajă, printre care se numără și două sectoare aflate în zona protejată Grindul Chituc: Vadu și Edighiol.

„Deșeurile sunt aduse de furtunile din timpul iernii. Marea ne-a adus înapoi pe mai multe dintre deșeurile de care am crezut doar că am scăpat. Este nevoie de un interes mai ridicat din partea operatorilor de plajă în ceea ce privește curățenia. Noi vom monitoriza în continuare porțiunile de plajă, vom trimite raportul către toți actorii locali și naționali, inclusiv Apele Române, Ministerul Mediului sau primăriile din fiecare zonă și vom insista să se ia măsuri acolo unde este cazul”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1397 deșeuri, urmat fiind de Mamaia Nord, cu 1125 deșeuri. Surprinzător, în zona protejată Grindul Chituc au fost inventariate 326 deșeuri, cel mai probabil aduse de valuri și curenți la țărm.

Lucrurile sunt cu atât mai dramatice cu cât în aceste zone deșeurile nu ar trebui să existe, tocmai pentru că sunt zone protejate.

La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri.

Materialul polimeric artificial reprezintă 76% din totalul deșeurilor înregistrate în urma acestei monitorizări. Mai exact, 4.229 din cele 5.506 deșeuri sunt din plastic. Pe locul 2 se află deșeurile din metal, în număr de 399. Spre deosebire de alți ani, cele mai puține deșeuri fac parte din categoria cauciucului- 53, precum și hârtie și carton- 69.

Deloc surprinzător, mucul de țigară rămâne cel mai întâlnit deșeu existent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc. Numărul de deșeuri inventariate este de 588. Urmează piesele de plastic cu dimensiuni intre 2.5 – 50 cm, ambalajele, capacele de la sticlele de băuturi, piesele din polistiren 2.5 – 50 cm, bucăți de spumă/burete și pungi de plastic.

De-a lungul timpului, în cadrul sesiunilor de monitorizare a porțiunilor de plajă au fost identificate deșeuri mai puțin obișnuite, iar această sesiune nu face excepție. Echipa ONG Mare Nostrum a găsit deșeuri reprezentând lenjerie intimă, seringi, papuci, păpuși și diferite alte tipuri de jucării pentru copii ”uitate” în nisip.

related posts

Leave a Comment