Home Actualitate Murfatlar: Un prim pas pentru procesul de conservare al bisericilor de cretă

Murfatlar: Un prim pas pentru procesul de conservare al bisericilor de cretă

by Antonia Mocanu
0 comment

Vești bune pentru localitatea Murfatlar. CJ Constanța a lansat recent licitația în ceea ce privește achiziționarea Serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru conservare, protejare și punere în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar.

Agenție pentru Dezvoltare Regională Sud-Est a acceptat fișa de proiect depusă de administrație județeană în ceea ce privește reabilitarea și protejarea bisericilor de cretă din Murfatlar. În acest sens a fost demarată achiziția serviciilor de realizare a întregii documentații tehnico-economice necesare proiectului ce va fi finanțat prin intermediul mecanismelor financiare oferite de Uniunea Europenă. În 17 aprilie, Consiliul Județean Constanța a inițiat procedura.

În scurt timp se va stabili sursa deteriorării bisericuțelor de cretă, care ar putea fi ori efectul de seră creat de cupola din fibră de sticlă ce le protejează de intemperii, fie inflitrațiile de la cariera de calcar din apropiere, de la Canalul Dunăre – Marea Neagră sau de la biserica ilegal construită deasupra lor. Totodată va fi stabilită soluția tehnică pentru reabilitarea și protejarea ansamblului rupestru.

20 mai este data până la care firmele interesate pot depune ofertele, iar după stabilirea câștigătorului, contractul va fi semnat pentru o valoare totală maximă de 2.641.176,47 lei, cu o durată de  140 de zile.

15 milioane de euro ar fi valoarea totală a proiectului de reabilitare și protejare a Ansamblului rupestru de la Murfatlar, iar data preconizată pentru ca lucrările să fie finalizare ar putea fi 2027.

Potrivit fișei de proiect transmisă către Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est se vor realiza conservarea și restaurarea monumentului istoric – faleza de cretă și bisericuțele, chiliile și încăperile săpate în ea; cuprinde măsuri de stabilizare a versantului; captare, dirijare și evacuare a apelor de suprafață, de infiltrație și freatice; conservare și restaurare a suprafețelor murale incizate sau sculptate; demontarea construcțiilor de protecție abandonate din anii ’70 ai secolului XX și a construcției de protecție temporară; realizarea unei construcții cu funcție mixtă: protecție a sitului arheologic, accesibilizare a monumentelor componente; muzeu de sit; spațiu destinat serviciilor pentru vizitatori; amenajare peisagistică a sitului; funcțiuni conexe – parcare, utilități.

CJ Constanța trebuie să depună proiectul pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a bisericilor de cretă până în anul 2023.

Sursa foto: povestilemariinegre.ro

related posts

Leave a Comment