Home Actualitate Misiuni încheiate cu succes

Misiuni încheiate cu succes

by Romanov Alex
0 comment

Misiuni îndeplinite cu succes pentru membrii echipajului Fregatei “Regina Maria”, în cadrul exercițiului multinațional “Breeze 21”. Exercițiul ce a avut loc în sud-vestul Mării Negre a implicat 30 de nave, trei avioane, opt elicoptere, aproximativ 2.100 de militari din 14 țări și două grupări navale permanente NATO.

“Breeze 21” a avut ca scop antrenarea echipajelor pentru diferite situații, prin desfășurarea numeroaselor seriale ce s-au succedat fără încetare, din prima până în ultima zi a exercițiului. Navele militare din gruparea navală au executat acțiuni specifice de asigurare a protecției forței în cele trei medii de acțiune (aerian, naval și submarin), timp în care gruparea navală de luptă contra minelor a asigurat libertatea de navigație și conducerea în siguranță a grupului de nave printr-un canal dragat.

Pe întreaga perioadă de desfășurare a exercițiului „Breeze 2021”, navele, împărțite în două tabere, au preluat, rând pe rând, comanda serialelor ce au avut ca scop întărirea măsurilor de descurajare a provocărilor la adresa securității în Marea Neagră. 

Fregata „Regina Maria” a condus exercițiul de luptă la suprafață, al cărui scenariu implica protecția unei nave desemnate. Partenerii din gruparea NATO au acționat, pe timpul serialului de antrenament, în sprijinul intereselor maritime reciproce din Marea Neagră, nava militară românească coordonând navele pentru crearea mediului de apărare necesar protecției HVU, concomitent cu identificarea țintelor de suprafață ostile.

Misiunile primite în cadrul exercițiului „Breeze 2021” au fost complexe, s-au succedat cu rapiditate și au avut adesea o durată mare de desfășurare. Interdicția maritimă, lupta antiaeriană și operațiile antisubmarin au făcut parte din misiunile ce au evaluat realizarea interoperabilităţii cu aliaţii din NATO și partenerii acestora.

Debutul exercițiului a fost reprezentat de scenariul executat de fregata „Regina Maria”, în vederea respingerii unei ambarcațiuni de mici dimensiuni care nu a răspuns la somațiile lansate de către navă. Astfel, s-a executat tragere cu instalația de 12,7 milimetri într-o țintă de dimensiunile standard unei ambarcațiuni vizate. Pe scurt, la bordul „Reginei Maria”, Exercițiul „Breeze 21” a însemnat o stare de alarmă de luptă în cea mai mare parte a timpului.

Prin participarea fregatei „Regina Maria” la misiuni și exerciții sub comanda unei grupări navale NATO în zona Mării Negre, Forțele Navale Române contribuie la implementarea măsurilor de securitate pe flancul estic al Alianței, precum și la consolidarea deprinderilor marinarilor români de a executa o gamă largă de misiuni în cadrul operațiilor militare aliate.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment