Home Actualitate Mașini interzise în circulație

Mașini interzise în circulație

by Romanov Alex
0 comment

Circulația pe drumurile publice ale mașinilor cu volanul pe dreapta care sunt înmatriculate sau înregistrate în România ar putea fi interzisă, potrivit proiectului adoptat de către Senat. Proprietarii care dețin un astfel de autovechicul vor putea circula doar dacă decid să schimbe volanul pe partea stângă.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să treacă mai întâi de Camera Deputaților și promulgat de către președintele României. În prezent, astfel de autovehicule nu mai pot fi înmatriculate la noi în țară, potrivit ordinului ministrului Transporturilor din anul 2018.  Acest ordin vizează mașinile din Marea Britanie.

„Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială.  Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 și M3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, se arată în ordin.

Excepție de la noul proiect vor face mașinile cu interes istoric dar și autovehiculele speciale utilizate de către serviciile publice comunitare. În cazul mașinilor înmatriculate sau înregistrate în România după data la care va intra în vigoare noua lege, interdicția urmează să se aplice după 6 luni de la data înmatriculării sau înregistrării în România.

Cei care nu vor respecta noua prevedere pot fi sancționați de autorități prin reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare. Documentele vor fi restituite numai în momentul în care șoferul sancționat va arăta dovada eliberată de către RAR din care să rezulte că mutarea volanului pe partea stângă a fost efectuată.

Această intervenție legislativă este necesară deoarece numărul de accidente care au fost produse de către mașinile cu volan pe dreapta depășește 10 puncte procentuale din numărul total al accidentelor anuale. După cum arată anumite statistici ale RAR, în anul 2018 au fost aduse peste 29.000 de astfel de mașini, în timp ce numărul acestora a ajuns la 20.000 în anul 2019.

related posts

Leave a Comment