Home Actualitate Masca de protecție, un nou deșeu lăsat pe plajă

Masca de protecție, un nou deșeu lăsat pe plajă

by Antonia Mocanu
0 comment

La finalul unui an pandemic, activiștii de mediu care monitorizează plajele de pe litoral spun că au găsit mai puține gunoaie pe nisip, însă a aparut un nou tip de deșeu: masca de protecție. Ea se alatură celorlalte tipuri de deșeuri care poluau plajele până acum, precum resturile de țigări, plastice de tot felul și metale ruginite.

Activiștii de mediu trag un semnal de alarmă privind apariția unui nou tip de poluare, pe măsură ce localnicii și turiștii au fost sfătuiți să poarte echipamente de protecție menite să oprească infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Echipamentele de protecţie, atât de importante în această perioadă pentru salvarea de vieţi, ar putea ajunge, în scurt timp, să fie extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător. Este un efect mai puţin cunoscut al pandemiei, asupra cărora voluntarii de mediu trag deja un semnal de alarmă, și spun că situaţia e îngrijorătoare. Durata de viață a măștilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie niște bombe cu ceas ecologice, mai ales în condițiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.

Voluntarii de mediu de la Mare Nostrum au stabilit că monitorizarea porțiunilor de plajă din octombrie arată o scădere a cantității de deșeuri față de aceeași perioadă a anului trecut. Explicația probabilă pentru această evolutie are legătură cu măsurile restrictive impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

În total, pe plaje au fost descoperite 21 de mii de deșeuri diferite, cu 12 mii mai puține față de raportarea din toamna anului trecut.

related posts

Leave a Comment