Home Actualitate Mai multe zile libere pentru salariați

Mai multe zile libere pentru salariați

by Romanov Alex
0 comment

Vești bune pentru salariați. Un proiect conform căruia liberele pentru sărbătorile legale care pică în weekend se vor acorda în zilele următoare a fost propus de către mai mulți parlamentari. Propunerea legislativă modifică și completează în acest sens, Codul Muncii.

Proiectul prevede ca, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele și duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal. Astfel, anul acesta, angajatorii vor fi obligați să acorde salariaților 9 zile libere. Din totalul sărbătorilor legale, 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend.

„Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea își vor putea gestiona din timp activitățile și perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă și posibilitatea programării activităților familiale în familiile în care părinții lucrează în ambele sectoare economice (public și privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori și angajați, dar și de unitățile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanțele astfel stabilite, turiștii își pot planifica în avans aceste mini-vacanțe, iar agențiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor și altor categorii de turiști”, au declarat inițiatorii proiectului.

Propunerea modifică și completează articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 din Codul Muncii. Proiectul va trece prin Senat, unde va fi dezbătut, apoi prin Camera Deputaților, unde hotărârea va fi decisivă. Angajații români au 15 zile libere, cele mai puține din Uniunea Europeană.

related posts

Leave a Comment