Home Actualitate Industria Horeca, din nou în impas

Industria Horeca, din nou în impas

by Antonia Mocanu
0 comment

Vin din nou vremuri grele pentru industria HORECA. Urmează un nou val al pandemiei, iar asta înseamnă și un nou val de angajați care vor intra în somaj tehnic. Noile restricții nu prea le dau de ales patronilor care se pregătesc să își reducă activitatea și implicit să trimită din nou în somaj angajații. În aceste condiții mulți vor prefera să tragă obloanele și să declare falimentul.

2020 a fost anul în care industria Horeca a primit cea mai grea lovitută. Au fost perioadele de lockdown în care activitățile au fost suspendate, oamenii trimiși acasă, iar speranțele de mai bine se năruiau cu fiecare zi care trecea. A urmat apoi 2021, cu o perioada de normalitate în timpul verii, iar oamenii începeau din nou să prindă încredere.

Egevit Aslan, proprietar restaurant „Situația este de genul scapă cine poate. Si pană acum speranta a fost tot pe acest principu, că fiecare se descurcă așa cum știe mai bine din resurese proprii fara să se bazeze pe influențele externe, pe ajutoare de la guvern, care și atunci când au venit a fost cu întarziere sau incomplete. Eu în primul an am trecut în somaj 50 la sută. Anul acesta doar câțiva pentru că nu am avut suficienți oameni așa că ce să mai dau in șomaj. Rămânem și cu această problemă a lipsei forței de muncă”.

Numai că 2022 vine din păcate cu vești proaste. România intră încet, dar sigur în valul 5 al pandemiei, iar autoritățile au anunțat deja noi restricții. Nu mai este mult până când rata de infectare va ajunge și apoi va depăși pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, iar restaurantele vor funcționa la o capacitate de 30%, și nu 50% așa cum este în prezent. Asa înseamnă din nou angajați trimiși în somaj tehnic.

Egevit Aslan, proprietar restaurant „Ne este teama de lipsa de predictibilitate. Se anunță valul 5 cu infectari foarte mari cu informații contradictorii despre cât de mult afecteaza oamenii și economia și suprapuse  in contextul scumpirilor va genera o situație dificila. Avem deja membrii care s-au predat și au inchis. Pentru că nu mai suporta presiunea, lipsa ajutoarelor și a predictibilității”.  

Iar asta nu este totul. La măsurile restrictive impuse de Guvern se adaugă și scumpirile la utilități. Și din păcate restaurantele nu își permit să crească prețurile direct proporțional.

Egevit Aslan, proprietar restaurant „Depinde de fiecare unitate. Sunt unele care merg mai bine pe livrari sau fast food, cu preturi accesibile. Dar pentru restul nu mai este rentabil să funcționeze la 30 la suta din capacitate. Nu știu cum se va descurca fiecare agent dar situația este delicată. Aceste scumpiri nu pot genera scumpiri în raport direct proporțional. Nu putem majora cu 40 la suta ca la utilități. Cred că și cursul valutar va suferi modificări și va aduce după sine alte scumpiri,  va scădea puterea de cumpărare iar serviciile vor fi de o calitate mult mai slabă”.

Un angajat care este în șomaj tehnic primește 75% din salariul brut, dar nu mai mult din 75% din salariul mediu brut pe economie.  

related posts

Leave a Comment