Home Actualitate Folosirea Ivermectinei în tratarea COVID-19 nu este confirmată ştiinţific

Folosirea Ivermectinei în tratarea COVID-19 nu este confirmată ştiinţific

by Florentina Lup
0 comment

În ultima vreme, farmaciile veterinare şi-au epuizat stocurile de Ivermectină, un medicament despre care se vehiculează că ar fi folositor în tratamentul pacienților cu COVID-19.

Despre acest medicament, folosit preponderent în medicina veterinară, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări:

,,Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară cât și în medicina umană.

În prezent, nu există niciun studiu randomizat* cu privire la ivermectină și COVID-19, publicat într-o revistă de specialitate, care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia.

Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu COVID-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii.

Administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății. Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă niciun efect sau să genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat.

* Într-un studiu randomizat, controlat placebo, jumătate din pacienții urmăriți primesc tratamentul pe care îl investigăm și cealaltă jumătate (împărțirea fiind aleatorie) primește un placebo. Nici cercetătorii, nici pacienții nu știu ce au primit de fapt, până la sfârșitul perioadei de studiu (ceea ce calificăm ca fiind dublu orb).”.

related posts

Leave a Comment