Home Actualitate Fii ROZ de 1 octombrie!

Fii ROZ de 1 octombrie!

by Florentina Lup
0 comment

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată în fiecare an la 1 octombrie. Prevenția în sănătate este foarte importantă, dar în oncologie poate face diferența. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume.

Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot, screening pentru cancerul sân, finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro.

În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19.

Este prevăzut ca peste 20.000 de femei, majoritatea din categoriile defavorizate, să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.

Tot în cadrul proiectului sunt finanţate acţiuni de achiziţie de echipamente (aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate cu cancer de sân.

related posts

Leave a Comment