Home Actualitate Fermierii protestează!

Fermierii protestează!

by Antonia Mocanu
0 comment

Constanța stă pe un butoi cu pulbere: în ferme mocnește revolta, iar agricultorii sunt disperați că Guvernul nu le-ntinde nicio mână de ajutor. Recoltele sunt la pământ, iar încasările sunt zero. Îndatorați la bănci și fără bani pentru însămânțările din toamnă, fermierii amenință cu proteste fără precedent.

Județul Constanța are peste 450.000 de hectare calamitate de secetă pedologică, adică mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. Acestea sunt culturile înființate în toamnă, dar seceta își pune amprenta inclusiv asupra culturilor înființate în primăvară. Nu a plouat deloc, iar irigațiile sunt o amintire.

Fermierii sunt presați de ratele scadente la creditele agricole. Băncile presează la fiecare ciclul vegetal, adică toamna, ca să-și primească banii însă acum toata lumea e cu buzunarele goale.

Cei mai mulți bani se duc pe utilajele agricole. Nicio combină și niciun tractor nu e cumpărat cu banii jos, pentru că prețurile sunt uriașe.  Guvernul și-a trimis un om în teritoriu, la Constanța. Oficialul guvernamental le-a promis ajutorul și că îi va ajuta la Minister.

Pentru despăgubiri vor fi făcute vizite în teren la fiecare ferimier în parte pentru constatarea pierderilor. 

related posts

Leave a Comment