Home Actualitate Deșeuri descoperite de Mare Nostrum

Deșeuri descoperite de Mare Nostrum

by Antonia Mocanu
0 comment

Butelii, frigidere, seringi, flacoane de medicamente sau pamperși. Nu vorbim despre un târg de vechituri ci de deșeurile pe care voluntarii de mediu le-au strâns în ultima perioadă pe plajele litoralului românesc. Și din păcate nu sunt puține, iar voluntarii de mediu reușesc să le monitorizeze din ce în ce mai greu.

Mucurule de țigară nu mai sunt de mult ceva ieșit din comun pentru voluntarii de mediu care străbat plajele litoralului românesc la fiecare sfârșit și început de sezon.  Unele deșeuri depășesc orice imaginație. Și nu doar că sunt caudate, dar unele sunt și extrem de periculoase astfel că monitorizarea e un adevărat sport extrem în care voluntarii fac tot posibilul să se ferească de cele cu potențial mare de risc. Flacoane de medicamente sau seringi spre exemplu. Iar dacă flacoanele de medicamente nu au neapărat un potențial mare de risc, seringile au. Și se găsesc din ce în ce mai des pe porțiunile de plajă, la fiecare monitorizare. De departe însă cele mai surprinzătoare deșeuri sunt frigiderele și buteliile.

Sigur că se pune întrebarea de ce să arunci aceste deșeuri pe plajă când există centre specializate care se ocupă de preluarea lor. Un frigider a fost descoperit acum câțiva ani pe plaja de la Corbu, iar recent, reprezentanții Mare Nostrum au mai descoperit un exemplar, într-o sesiune recentă de monitorizare. Iar o butelie lăsată pe plajă a devenit celebră în presa locală, după o postare făcută pe pagina de socializare a Mare Nostrum. Voluntarii de mediu trag un semnal de alarmă și spun că plaja nu este un coș de gunoi, iar oamenii trebuie să înțeleagă  faptul că a arunca la coș un deșeu de orice fel este o responsabilitate, și nu ceva opțional.

related posts

Leave a Comment