Constanța, în topul judeţelor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză. Numărul de berze albe înregistrat în 2022 a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 fiind adulţi, iar 2.721, pui. După colectarea tuturor observaţiilor din acest an şi eliminarea înregistrărilor multiple ale aceloraşi cuiburi, a reieşit un număr de 1.358 de cuiburi recenzate, din care 310 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicaţiei.
Totodată, 1.600 de observaţii noi au fost introduse în acest an de utilizatori în aplicaţia “Uite barza“!, din care 1.358 au fost validate de către specialiştii de la Societatea Ornitologică Română.
Anul acesta, topul judeţelor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză a rămas nemodificat. Pe primele trei locuri se găsesc aceleaşi judeţe ca în 2021, respectiv Constanța- 245, Brașov- 209 și Tulcea- 114.
Pe de altă parte, în ceea ce privește clasamentul comunelor, acesta a suferit modificări, astfel că dacă în anul 2021, comuna Ostrov era pe primul loc, cu 44 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat comuna Părău din județul Brașov, cu 51 de cuiburi, urmată de comuna Mărtiniș din Harghita.
„Am ajuns la al şaselea an consecutiv de monitorizare a berzelor albe şi vrem să le mulţumim tuturor oamenilor care an de an sunt aproape de noi şi se implică în acest program. Uite barza ! Este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la acest recensământ. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra populaţiei de berze albe, ornitologii au nevoie de cât mai multe date precise şi pe câţi mai mulţi ani”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.
Din cele 1.358 de cuiburi recenzate, 777 se află pe stâlpii de electricitate şi sunt fără suport, 515 cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul de 66 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.
Aplicația ii ajută pe specialisti să facă inventarul cuiburilor de berze, dar și a numărului puilor, iar apoi să folosească datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru crearea hărților de distribuție.