Home Actualitate Conflictul continuă

Conflictul continuă

by Antonia Mocanu
0 comment

Conflictul dintre Biserica Ortodoxă Română și Arhiepiscopia Tomisului privind reînființarea mitropoliei la Constanța se mută în mediul academic. Deși Patriarhia  a fost destul de vehementă atunci când a anunțat că nu va fi Mitropolie la Tomis,  arhiepiscopul Tomisului nu renunță la ideea sa. A adus în fața opiniei publice chiar și un academician, care a prezentat documente istorice de necontestat, conform cărora, în Dobrogea a existat Mitropolie, iar reînființarea ei ar trebui realizată cât mai repede cu putință. 

Dorința de a reînființa la Constanța o mitropolie rămâne  prioritatea zero pentru Arhiepiscopul Tomisului.  Si ca sa fie si mai credibila intentia lui, a adus chiar si  un academician care să vorbească despre necesitatea reactivării mitropoliei la malul Mării Negre. Acesta a precizat că solicitarea ierarhului Tomisului de a reactiva mitropolia este întemeiată pe istoria milenară a vechiului Tomis, înainte de Mitropolia Argeșului. La conducerea bisericii ar fi fost  nu mai puțin de 11 mitropoliți. Și ca  dovadă a celor spuse, a adus peste 200 de volume de documente pe care le-a scos din arhive. Acesta este de parere că vina pentru situatia în care s-a ajuns nu este  doar a PF Daniel, cel care l-a acuzat într-o scrisoare pe subalternul său Teodosie de faptul că dorința de a fi mitropolit este o „ambiţie personală, nu o necesitate misionară“, ci mai ales a celor care au redactat răspunsul.

In opinia academicianului,  dacă patriarhul Daniel  ar fi de acord cu propunerea lui Teodosie, ar deveni ierarhul celei mai vechi biserici din Europa, Biserica Ortodoxă. 

Întrebat ce ar însemna reactivarea mitropoliei pentru Biserica Ortodoxă Română în general și pentru Dobrogea în special, el spune că acest lucru ar însemna strălucire prin vechime, noblețe, întâietate.

Academicianul  nu a uitat in pledoaria lui nici de celelalte motive invocate de Patriarhia Româană în scisoare atrimsa, cater todosie si in care precizeaza ca acesta ar avea probleme privind onestitatea stiințifică. Mai exact  a facut referirre la acuzatiile de plagiat care i-au fost aduse ierarhului constantean. A lasat chiar s ase inteleagă că incluliv in ceea ce priveste teza de doctorat a Prea  Fericitului Parinte Daniel ar plana suspiciune ade plagiat.

Întregul scandal a pornit dupa ce  IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului i-a trimis o scrisoare patriarhului Daniel, prin care ii cerea reactivarea Mitropoliei Tomisului. In replica, patriarhul i-a spus lui teodosie, ca o astfel de solicitare nu este justificata ci mai deggraba este o ambitie personala.

related posts

Leave a Comment