Home Actualitate Concursul Naţional de Proză „Valentin Şerbu” – 100 de participanţi la prima ediţie

Concursul Naţional de Proză „Valentin Şerbu” – 100 de participanţi la prima ediţie

by Romanov Alex
0 comment

Prima ediţie a Concursului Naţional de Proză „Valentin Şerbu”, organizat în perioada 1 iunie – 22 august de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, a ajuns la final, concursul bucurându-se de atenţia a nu mai puţin de 100 de participanţi, atât din ţară, cât şi din străinătate, chiar dacă aceştia din urmă au fost în număr restrâns, fiind vorba de reprezentanţi ai diasporei româneşti, din Belgia, dar şi din Marea Britanie.

Concursul s-a adresat autorilor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani şi care nu au debutat editorial în proză cu volum propriu şi a fost structurat pe două secţiuni, Secţiunea Proză, pentru care participanţii au trimis texte de 10-15 pagini, fie că e vorba de povestiri scurte sau fragmente de roman, precum şi o secţiune dedicată celor care preferă texte mai scurte, intitulată „Miniaturi narative”, unde cerinţa de volum a textelor a fost de minim 4 – maxim 6 pagini.

Caracterul naţional al concursului este subliniat de cerinţa ca lucrările prezentate de participanţi să fie redactate în limba română, astfel că, pe lângă misiunea sa de ambasador cultural şi educaţional al limbii române, menirea pe care Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea o atribuie acestui concurs este aceea de a avea şi o misiune de restauraţie morală, fiind dedicat memoriei prozatorului tulcean Valentin Şerbu (n. 20 iulie 1934 – d. 29 ianuarie 1994), cel mai prolific şi, cu siguranţă, unul din cei mai importanţi prozatori din judeţul Tulcea, fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, condamnat pentru viziunile şi ideile sale anti-comuniste.

Persoana prozatorului Valentin Şerbu este deja consacrată spaţiului cultural tulcean, printr-o statuie prezentă în Parcul Personalităţilor, prin faptul că numele îi este purtat atât de o librărie din municipiu, cât şi de Biblioteca Orăşenească Babadag, cât şi prin faptul că, Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” i-a consacrat un spaţiu expoziţional special.

Majoritatea participanţilor a optat pentru Secţiunea Proză, mai puţin de 40 dintre aceştia oferind atenţiei juriului texte în format redus, abundenţa fragmentelor de roman prezentate fiind un semn că genul prozei are în continuare un bogat filon intelectual din care să se hrănească, lucru îmbucurător fiind şi faptul că o parte din lucrările participanţilor au explorat, chiar dacă unele doar tangenţial, segmentul fantasticului, pe care Valentin Şerbu l-a concretizat în scrierile sale.

related posts

Leave a Comment