Home Actualitate Braţ robotic folosit pe Marte, construit cu ajutor românesc

Braţ robotic folosit pe Marte, construit cu ajutor românesc

by Romanov Alex
0 comment

În anul 2033, pe Pământ vor sosi primele mostre de pe o altă planetă, iar România este implicată în această misiune istorică pe Marte, realizată de NASA şi ESA. Specialiştii romani vor contribui la unul dintre cei mai sofisticaţi şi avansaţi roboţi spaţiali – un braţ robotic ce va fi folosit pentru preluarea mostrelor de rocă şi praf şi trimiterea lor pe Pământ pentru a răspunde la întrebarea: a existat viaţă pe Marte?

Misiunea Mars Sample Return este una extrem de ambiţioasă. Arhitectura ei cuprinde trei lansări spaţiale de pe Pământ, o lansare în premieră de pe o altă planetă şi o capsulă spaţială care va aduce înapoi, pe Pământ, mostrele de pe planeta Marte. Acestea vor putea fi studiate în cele mai performante laboratoare ale lumii, cu tehnologii complexe de ultimă oră.

În cadrul misiunii, braţul robotic european – Sample Transfer Arm (STA) – va juca un rol esenţial. Acesta va fi lansat spre Marte în a doua jumătate a acestui deceniu şi va amartiza în apropierea locaţiei rover-ului american Perseverance, care adună în prezent probe de pe planeta Marte. Capabil să „vadă”, să „simtă” şi să ia decizii autonome, Sample Transfer Arm va identifica, va ridica şi va transfera tuburile ce conţin aceste mostre într-un container ce va fi lansat pe orbita planetei Marte de un lansator numit Mars Ascent Vehicle (MAV). Mai departe, containerul va fi preluat de un modul dezvoltat complet în Europa şi adus înapoi pe Pământ.

Sample Transfer Arm este o capodoperă a roboticii spaţiale. Acesta este conceput pentru a fi autonom, extrem de fiabil şi robust. Designul sau imita un braţ uman, cu umăr, cot şi încheietura, şi are propriul creier şi ochi incorporaţi. Robotul poate efectua o gamă largă de mişcări având şapte grade de libertate.

România va avea contribuţii importante la realizarea acestei tehnologii de vârf a industriei spaţiale europene. Specialiştii romani vor contribui la siguranţa braţului robotic şi se vor asigura că acesta „vede” şi interpretează corect realitatea.

sursa foto: ROSA

related posts

Leave a Comment