Home Actualitate Atenție la ouăle pe care le cumpărați! Comisarii ANPC au găsit negeruli grave în comercializarea lor și a plouat cu amenzi

Atenție la ouăle pe care le cumpărați! Comisarii ANPC au găsit negeruli grave în comercializarea lor și a plouat cu amenzi

by PĂUN IONELIA
0 comment

Ouă sparte, depozitate neconform sau fără documente de proveniență, descoperite de comisarii ANPC în urma unui control la produsele vedetă ale acestei perioade premergătoare Paștelui. În urma controalelor, a plouat cu amenzi în marile magazine. Într-o singură zi, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 380 de mii de lei. Așa că mare atenție la ouăle pe care le cumpărați în aceste zile.

În contextul pregătirilor pentru Paști, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a controlat modul în care se comercializează ouăle în România. La întrebarea ”ce a fost înainte oul sau găina?” nu a reușit nimeni să răspundă. La fel nu au primit niciun răspuns comisarii la neregulile constatate într-o perioadă în care respectul pentru cumpărători ar trebui să fie suplimentar. Într-o singură zi, comisarii ANPC au întreprins 114 acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se amenzi contravenționale în valoare totală de 380.000 lei. Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depășit, precum și oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor unui magazine și unui raion.

„Una dintre cele mai importante probleme este igiena ouălor. Este de notorietate că acestea pot fi purtătoare de boli ori fiind o perioadă în care acest aliment este achiziționat în cantități mari, ar fi trebuit ca vânzătorii să ia în calcul o igienizare suplimentară pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Mai mult decât atât, nu puține au fost situațiile în care neregulile legate de practicile comerciale înșelătoare care sunt în atenția autorității noastre pentru că așa cum ați văzut găinile crescute la sol de fapt cresc pe stativ, în hală, iar cele care aparent ar trebui să fie hrănite numai cu produse naturale sunt hrănite și cu hrană indistrializată. Trebuie să luăm în calcul că este un aliment dedicat și celor mici, iar comercianții ar trebui să ia măsuri suplimentare de respectare a legislației”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC. 

Dintre cel mai des întâlnite nereguli, de către comisarii ANPC, observăm neconcordanțe între prețul de la raft și cel de la casa de marcat, comercializarea unor ouă cu data durabilității minimale depășită, comercializarea unor ouă fără data durabilității minimale menționată pe coajă, comercializarea ouălor sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, așezate alături de cele conforme, utilizarea unor spații de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conținut, expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte și vopsite, lipsa certificatului/autorizației de producător. Valabilitatea unui ou este de 28 de zile după ziua ouatului. Comisarii anunță că astfel de acțiuni de control continuă și în zilele următoare.

related posts

Leave a Comment