Home Actualitate Asociaţia Comercianţilor din Dobrogea versus Horia Constantinescu

Asociaţia Comercianţilor din Dobrogea versus Horia Constantinescu

by Florentina Lup
0 comment

Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în staţiunea Mamaia au iniţiat revocarea HG nr. 559 din 14 iunie 2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice, aşa cum se precizeză într-un comunicat de presă al Asociaţiei Comercianţilor din Dobrogea:

,, ASOCIAŢIA COMERCIANŢILOR DIN DOBROGEA a inițiat revocarea HOTĂRÂRII DE GUVERN NR 559 din 14 iunie 2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice , publicată în monitorul oficial nr 335 din 2001. Mai exact, prin aplicarea prevederilor acestei hotărâri, în magazinele din stațiuni, se interzice comercializarea de produse alimentare (ex: preparate și semipreparate din carne, lapte, ouă, a produselor de panificaţie, de patiserie și de cofetărîe, precum și a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde și reci).

Plângerea prealabilă, formulată și semnată de agenţii economici și Asociaţia Comercianților din Dobrogea, a fost trimisă Guvernului României, Senatului, Camerei Deputaților, Consiliului Concurenţei, Primăriei Municipiului Constanța şi Instituției Prefectului județului Constanța.

Susținem în motivarea cererii că acest act administrativ TREBUIE REVOCAT DE ÎNDATĂ, deoarece a devenit ANACRONIC şi generează erori şi confuzii legate de interpretare şi punerea lui în aplicare, atât în rândul mediului de afaceri, cât și al instituțiilor şi administraţiei publice locale. Hotărârea nu a fost pusă în aplicare niciodată de la emitere, în nicio stațiune din România, cu excepția stațiunii MAMAIA.

Această HG 559/ 2001, de care se folosesc în mod abuziv autoritățile locale, nu mai este de actualitate pentru stațiunea Mamaia, deoarece din anul 2007, Mamaia a suferit o transformare continuă, construindu-se un număr mare de locuințe individuale şi colective, devenind un cartier al oraşului Constanța în care constănțenii au locuințe permanente și plătesc impozite la bugetul local .

Suntem supuşi unei presiuni şi unui şantaj, de către domnul HORIA CONSTANTINESCU, fost candidat la funcţia de primar al municipiului Constanţa, actual director în primărie, consilier al primarului şi, totodată, şef al OPC, prin care ne este blocată eliberarea avizelor de funcţionare fiind condiţionaţi să ne schimbăm obiectul de activitate, din comerţ în unitaţi de alimentaţie publică. În cazul în care nu ne vom conforma, vom fi ţinta unor controale zilnice, făcute de domnul Horia Constantinescu, care a lăsat să se înţeleagă, în urma nenumăratelor discuţii cu domnia sa, că va uza şi de implicarea lui în acţiunile de control ale altor instituţii ale statului, cu atribuţii în acest domeniu (de ex: OPC).

În prezent, eliberarea autorizaţiilor administrative necesare funcţionării, în sezonul 2021, a spaţiilor comerciale în care se desfăşoară activităţi comerciale cod CAEN 4711 – comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun este blocată, deşi cererile pentru vizarea anuală a avizelor program de funcţionare au fost înregistrate încă din luna februarie 2021.

Această situaţie a condus, pe de o parte, la imposibilitatea deschiderii magazinelor cu activitate sezonieră la data de 1 mai 2021 şi/sau la continuarea activității celor cu caracter permanent, pentru care există obligativitatea vizării anuale până la data de 31 martie 2021.

Suntem investitori în Mamaia și avem reglementări urbanistice cu funcțiuni de comerţ, eliberare de Ministerul Turismului la momentul întocmirii PUZ – anul 2013, proprietari de spaţii comerciaIe, avem angajați permanenți, contribuim la bugetul local şi bugetul consolidat al statului, plătitori de taxe și impozite.

TRĂIM o presiune şi hărţuire psihologică zilnică făcută de către Horia Constantinescu, despre care se ştie că vrea să se revanșeze față de FEDERAȚIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMÂNESC, pentru susținerea din campania electorală, Federație reprezentată de Nicolae Bucovală, care susține că suntem concurenții neloiali ai industriei hoteliere din stațiunea Mamaia și care și-a exprimat de nenumărate ori public poziţia, că este nevoie de o limitare a acestui tip de magazine PENTRU a nu face concurență neloială agenților economici care investesc în restaurante (extras din minuta referitoare la dezbaterea publică privind proiectul de lege a turismului din data de 21.09.2017, sala Remus Opreanu). Nu dorim decît sprijinul pentru a ne putea desfășura activitățile economice, afectate grav de pandemie, şi nu ne putem schimba obiectul de activitate în funcție de culoarea politică a administrației publice locale. Ne supunem unor legi ale Uniunii Europene, ca urmare a angajamentelor asumate de către România în cadrul Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, acte normative care nu mai concordă cu legislația post aderare Ia UE şi cu noile reglementări, ale ministerului turismului.

Noi , membrii ASOCIAŢIEI COMERCIANŢILOR DIN DOBROGEA, vom face toate demersurile pentru a ne obţine drepturile constituţionale, vom da în judecată Administraţia Publică Locală și vom trece la manifestări publice unindu-ne și ieşind în faţa Primăriei și a Prefecturii pentru a ne susţine dreptul la muncă și pentru a nu ne pierde angajații și a nu lăsa pe drumuri numeroase familii.”.

Printr-un ,, Drept la replică” remis presei, Horia Constantinescu, demontează afirmaţiile care fac referire la persoana lui:

,,Referitor la comunicatul de presă emis de Asociația Comercianților din Dobrogea, în data de 17 mai 2021, dar și la acuzațiile ce mi se aduc în ultima perioadă, fac următoarele precizări:

De la constituirea Comandamentului Litoral 2021 și până în prezent, au fost derulate permanent acțiuni de verificare și evaluare a activității comerciale a zeci de operatori economici ce își desfășoară activitatea, pe raza municipiului Constanța și a stațiunii Mamaia, în zonele cu impact turistic major. Au fost depistate nenumărate nereguli, pornind de la structura în care aceștia își desfășoară activitatea până la activitatea în sine. Multe dintre locații au fost eliminate în urma dialogului cu administratorii sau proprietarii acestora, fiind construite ilegal și culmea, unele dintre ele fiind autorizate pentru funcționare.

Constatând aceste situații, am hotărât împreună cu reprezentanții Poliției Locale, alături de cei ai Direcției de Autorizare din cadrul Primăriei municipiului Constanța, reevaluarea tuturor dosarelor unde se solicita acordul sau avizul pentru funcționare, în baza HCL 427/2017,  a OUG 99/2000, a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 976/ 1998 dar și în baza mult discutatei HG nr. 559/2/001. Sunt acte normative în vigoare, ce trebuie respectate, indiferent dacă acestea contravin unor interese de grup.

Dacă a aplica actele normative în vigoare cu strictețe și a urma litera legii fără interpretări părtinitoare, la fel pentru toți, indiferent de nume și apartenență înseamnă șantaj, atunci da, sunt vinovat!

Da, sunt vinovat de faptul că am ales să fac parte dintr-o echipă care își dorește readucerea la viață a turismului de calitate în Constanța.

Da, sunt vinovat că îmi încep fiecare zi de muncă în jurul orei 5.00 dimineața și o termin după ora 20.00.

Da, sunt vinovat că în ultima perioadă societatea de salubrizare descoperă împreună cu noi rigolele din stațiune și faptul că după curățarea acestora faleza poate fi spălată așa cum deja au fost spălate și  străzile din centrul vechi al Constanței.

Da, sunt vinovat de aplicarea unor sancțiuni usturătoare de peste 20 de mii de RON operatorilor economici ce și-au bătut joc de oraș, aruncând deșeurile pe unde au vrut.

Da, sunt vinovat și de faptul că în multe weekenduri, în loc să stau cu familia, am avut întâlniri cu grupuri de operatori economici cărora, în prezența reprezentanților Poliției Locale le-am oferit consultanță iar majoritatea s-au conformat înțelegând că legea și orașul trebuie respectate.

Și mai sunt vinovat pentru ceva: NU IAU ȘPAGĂ.

Știu că doare să pui mâna pe bidinea, știu că doare să dai cu mătura în fața spațiului comercial, știu că doare să-ți vezi afacerea pusă în pericolul de a respecta actele normative.

Ca o concluzie, îi somez pe semnatarii comunicatului de presă și pe susținătorii acestora să depună plângere împotriva mea, dacă am încălcat legea. Pentru că eu voi depune plângeri împotriva celor care au scris despre mine inepții, încălcând Legea Discriminării, Codul Administrativ și cel mai important poate, încălcând conduita morală.

Îmi asum atitudinea fermă ce poate părea unora arogantă sau răutăcioasă. Poate pentru că nu am intrat cu mâna întinsă în acțiunile de control sau pentru că nu mi-am umplut sacoșile cu bunuri, am devenit indezirabil, culmea, pentru cei care încalcă legea.

Echipa din care fac astăzi parte pune  respectarea legii mai presus de interesele de grup iar eu, fac din nou promisiunea că voi impune respectarea legii și că voi fi alături de toți cei care înțeleg acest lucru.”.

related posts

Leave a Comment