Home Actualitate Antrenamentele militarilor de elită din Armata României

Antrenamentele militarilor de elită din Armata României

by Romanov Alex
0 comment

Scafandrii EOD (Explosive Ordnance Disposal) sunt specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive și se antrenează constant, în condiții cât mai apropiate de situațiile reale. Este o muncă dură, în care doar prin antrenamente se poate păstra controlul. În activitatea lor, consecința unei greșeli nu este o hârtie aruncată într-un coș de gunoi sau un e-mail reformulat ori o piesă rebut. Eroarea îi poate costa viața lor și a colegilor lor.

Dacă unii dintre absolvenții școlii de scafandri aleg să se perfecționeze în tehnici de luptă, alții optează pentru continuarea pregătirii avansate în lucrul cu explozivii. Fie că sunt mine sau bombe, grenade, torpile ori simple pachete suspecte, scafandrii EOD își folosesc cunoștințele şi tehnica pentru a transforma un pericol în obiecte inofensive.

Specializați mai ales pentru a lupta cu şi contra minelor, acești militari sunt pregătiți pentru a face față oricărui tip de explozibil, atât  în apă, cât și pe uscat. Pe lângă calitățile necesare oricărui scafandru, specialiștii EOD sunt pregătiți în domenii complexe, precum salturi din elicopter pentru operațiuni de căutare-salvare, utilizarea dispozitivelor de detectare a explozibililor, manevrarea roboților pentru distrugerea încărcăturilor explozive şi controlul navelor împotriva minelor. Sunt singurii experți abilitați pentru intervenții la explozibili aflați sub apă, indiferent de adâncime.

Cu un deosebit simț pentru detalii, pregătiți la cel mai înalt nivel, atât în țară, cât şi în străinătate, pentru a putea fi la curent cu cele mai noi tehnici de utilizare și dezamorsare a sistemelor explozive, scafandrii EOD români au o gamă largă de responsabilități în sistemul național de apărare, fiind o structură perfect compatibilă cu alte structuri similare din NATO.

În această profesie, pregătirea continuă şi experiența sunt cele două componente care fac diferența dintre viață şi moarte. Se lucrează în condiții dificile, cu materiale explozive extrem de periculoase, care în orice moment pot provoca dezastre.

Datorită profesionalismului de care au dat dovadă de-a lungul timpului, scafandrii EOD şi-au câștigat respectul, nu numai pe plan național, ci şi în plan internațional. Doar în câteva ore, o echipă EOD de la Centrul de Scafandri poate să ajungă oriunde, pentru a lua parte la operații reale, iar expertiza scafandrilor este, de multe ori, vitală pentru rezolvarea unor misiuni delicate.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment