Home Actualitate Ample misiuni de cercetare a spațiului maritim și fluvial al României

Ample misiuni de cercetare a spațiului maritim și fluvial al României

by Romanov Alex
0 comment

Misiuni de cercetare a spațiului maritim și fluvial al României. Forțele Navale Române desfășoară, concomitent, în perioada 28 martie – 8 aprilie, două ample exerciții întrunite. Acestea au ca scop creșterea nivelului de interoperabilitate dintre structurile de forțe participante, precum și pentru dezvoltarea procedurilor operaționale de asigurare a securității spațiului naval al țării noastre.

Conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus măsuri suplimentare de supraveghere a zonei maritime de responsabilitate, în vederea creșterii vitezei de reacție pentru combaterea pericolului de mine din Marea Neagră.

Exercițiul „Tomis 22”, organizat pe mare, în raioane maritime din apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă a României, și Exercițiul „Danube Protector 22”, desfășurat pe Dunăre și în nordul Dobrogei, fac parte din programul de instruire întrunită al militarilor din Forțele Navale și se înscriu în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării.

Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la cele două exerciții.

Peste 950 de militari își vor sincroniza acțiunile de instruire, conform unui scenariu fictiv de respingere a unei agresiuni asimetrice la gurile de vărsare ale Dunării și în zona costieră a României.

În timpul desfășurării Exercițiului „Tomis 22”, specialiștii de la Centrul de Instruire, Simulare, Evaluare și Jocuri de Război al Forțelor Navale și de la Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” vor evalua pachetul de forțe navale ale României „Gata de acțiune” care va face parte din Forța de Răspuns a NATO în anul 2023.

Forțele Navale Române își perfecționează constant abilitățile de a răspunde rapid și eficient la întregul spectru de amenințări din spațiul maritim și fluvial, având în vedere importanța strategică și contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre.

sursa foto: Forțele Navale Române

related posts

Leave a Comment