Home Actualitate Amendă de la Garda de Mediu pentru Primăria Constanța

Amendă de la Garda de Mediu pentru Primăria Constanța

by Antonia Mocanu
0 comment

Primăria Constanţa a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 5.000 lei întrucât suprafaţa de spaţiu verde din municipiul Constanța este mai mică decât prevăd normativele legale în vigoare. Potrivit unei informări a Gărzii de Mediu Constanţa, în urma unui control de verificare a respectării legislaţiei de mediu din domeniul spaţiilor verzi, la Primăria Constanţa, s-a constatat că este constituit Registrul Local al Spaţiilor Verzi al municipiului Constanţa, dar suprafaţa de spaţii verzi este insuficientă. Drept urmare, s-a aplicat o sancţiune contravenţională şi s-a impus asigurarea suprafeţei de spaţiu verde prevăzută de lege.

„În perioada 30.08-01.09.2021 s-a realizat un control la Unitatea Administrativ Teritorială Constanța ca urmare a unei tematici transmise de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, pentru verificarea respectării legislației de mediu din domeniul spațiilor verzi, în urma căruia s-a constatat că este constituit Registrul Local al Spațiilor Verzi al Municipiului Constanța. Conform acestuia suprafata totală de spațiu verde din Municipiul Constanța este de 526 ha, iar suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este de 17,70 mp. Deoarece nu au fost respectate prevederile  legale de asigurare a unei suprafețe de 26 mp/locuitor din terenul intravilan s-a impus întocmirea unui program în care vor fi evidențiate etapele  de realizare a obligației de a asigura din terenul intravilan o suprafata de spațiu verde de minimum 26 mp/locuitor și s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei conform prevederilor art. II alin (2) din OUG 114/2007. De asemenea s-a constatat că spațiile verzi nu sunt întreținute corespunzator și s-a impus refacerea și îngrijirea corespunzatoare a acestora”, se menționează în comunicatul publicat de către Garda Națională de Mediu.

De cealaltă parte reprezentanții Primăria Municipiului Constanța menționează următoarele:

„Decizia Gărzii de Mediu este una corectă, însă nu trebuie să uităm cum am ajuns în această situație. Constanța a pierdut în anii trecuți prin retrocedări ilegale după cum a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție aproape 80 de hectare, spre exemplu Parcul Tăbăcărie, cinci hectare de spațiu verde, transformat în centru comercial, stațiunea Mamaia,  27 de hectare, majoritar spațiu verde, pe malul lacului, în zona de nord sau între hoteluri. Pe majoritatea acestor terenuri s-a contruit deja și nu mai putem face nimic, însă în primul an de mandat, am reușit să facem câțiva pași pentru a îmbunătății calitatea și densitatea  spațiului verde prin plantări. În primăvară am plantat câteva sute de arbori și vom continua și în această toamnă. Pe lângă cele două momente ale anului în care  putem planta, vom apela și la specialiști pentru a găsi soluții de extindere a spațiului verde pe verticală. În același timp vă reamintim că derulăm deja prin decizie de primar, pentru fiecare situație în parte, proiectul „Adoptă un spațiu verde” și vom continua astfel să mărim suprafața verde prin plantări”, a declarat Alin Vintilă, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Constanța.

related posts

Leave a Comment