Home Actualitate ,,Ambulanța pentru Monumente” – câștigătoarea Premiului Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

,,Ambulanța pentru Monumente” – câștigătoarea Premiului Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu

by Florentina Lup
0 comment

Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu, cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului, au fost sărbătoriți marţi, 10 noiembrie, în cadrul unei reuniuni virtuale care a conectat iubitori de patrimoniu, profesioniști, voluntari și susținători din întreaga Europă și din lume.

Premiul Publicului a fost decernat proiectului românesc „Ambulanța pentru Monumente. Proiectul a fost lansat în 2016 pentru a contribui la salvgardarea a sute de monumente istorice printr-o rețea de organizații active în domeniul patrimoniului. Intervențiile sunt efectuate pe bază de voluntariat de specialiști și studenți, cu ajutorul meșterilor calificați și cu sprijinul comunităților și al autorităților locale.

În centrul proiectului din fiecare regiune, se află un kit de intervenție și o autoutilitară dotată cu unelte, echipamente și materiale de construcție. Marea majoritate a activităților constau în înlocuirea învelitorilor degradate, asigurarea zidurilor împotriva prăbușirii, refuncționalizarea drenajelor de apă și stabilizarea picturilor murale.

Începând cu 2016, au fost derulate o serie de intervenții la clădiri, precum: biserici, mori de apă, conace, stații CFR, ruine de fortificații ș.a.m.d. Inițiativa a presupus instruirea unor profesioniști și meșteri tineri, la nivel local, asigurând în acest fel clădirilor o mentenanță sustenabilă.

related posts

Leave a Comment