Home Actualitate Am ajuns la jumătatea Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2022.

Am ajuns la jumătatea Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2022.

by Antonia Mocanu
0 comment

Încă patru săptămâni de spectacole!

Începe cea de-a doua jumătate a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului – SEAS 2022. Urmează patru săptămâni la fel de intense, cu numeroase spectacole, din toată ţara şi din Chişinău.

În săptămâna a cincea, Teatrul de Stat Constanța îşi invită spectatorii la o nouă serie de spectacole: astăzi, 2 august, de la ora 21:00, la Teatrul de Vară Soveja – „Gaițele” de Al. Kiriţescu, una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească, o producție TSC, în regia lui Lucian Iancu. Un spectacol montat cu mai mult de zece ani în urmă, dar care încă se joacă în faţa unor săli arhipline. Ca şi în cazul altor producţii ale TSC, vă amintim că această reprezentaţie din cadrul SEAS 2022 este o ocazie rară de a vedea „Gaiţele”, întrucât spectacolul nu poate fi adaptat pentru Sala Studio, iar scena teatrului se află în renovare. De altfel, spectacolul este aproape sold out, ceea ce arat că spectatorii ştiu să profite de această oportunitate.

Joi, 4 august, de la ora 21:00 tot la Teatrul de Vară Soveja, puteţi vedea o comedie excelentă de Neil Simon, care aduce în prim plan un triunghi amoros din San Francisco-ul anilor ’60: „Îmi place cum miroși”, o producție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, în regia lui Puiu Şerban. Un alt punct tare al acestui spectacol este garnitura excepţională de actori de la Sibiu, în frunte cu Ofelia Popii, cea care a primit de TREI ori premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă.

Vineri, 5 august, de la ora 21:00, pe scena din Parcul Arheologic, trupa Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani vine cu un spectacol ce are premise speciale de a atrage în primul rând publicul constănţean, căci „Eroine” este un spectacol pe texte de Ovidius Publius Naso, traduse şi adaptate de regizorul Andrei Măjeri. Este, de fapt, doar cea de-a treia reprezentaţie a acestui spectacol puternic, despre feminitate, care a avut premiera la Botoşani în 11 şi 12 iunie, la finalul stagiunii teatrale 2021 – 2022.

Sâmbătă, 6 august, de la ora 21:00, la Parcul Arheologic, Centrul Cultural Județean „Theodor Burada” participă la SEAS 2022 cu un spectacol de folclor: Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” și invitați – unde ACCESUL este GRATUIT, în limita locurilor disponibile.

Concomitent, sâmbătă, la Teatrul de vară Soveja, tot de la ora 21:00 Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă spectacolul „Hamlet în sos picant” de Aldo Nicolaj, o comedie în care acțiunea se petrece în Castelul Elsinore, dar nu în sala tronului, ci în bucătăria regală, personajul principal fiind masterchef-ul Froggy, care drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere.

Duminică 7 august, de la ora 21:00, în Parcul arheologic, vă invităm la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, tot o producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău, în regia lui Alexandru Cozub, o prea frumoasă poveste de dragoste care se înfiripă între Profesorul Miroiu şi o tânără sfâşiată între aspiraţiile romantice, înalte, şi cele pragmatice, terestre.

A patra săptămână din SEAS 2022 a adus în faţa publicului, în aer liber, trei spectacole valoroase, apreciate prin prezenţa numeroasă a spectatorilor şi prin aplauzele îndelungate şi intense.

Spectacolul „Cea mai frumoasă soție” de Eugene Labiche, în regia lui McRanin, una dintre comediile de succes ale Teatrului de Stat Constanța, a atras la Teatrul de Vară Soveja peste 300 de spectatori – constănţeni, dar şi turişti –, care au scos actorii la rampă, cu aplauze prelungite.

Vineri seară, muzicienii din Sorin Zlat Band au încântat publicul din Parcul Arheologic cu proiectul lor Groove Garden – un concert de jazz-funk, excepțional interpretat de artiști experimentați și cunoscuți pe scena jazz-ului românesc şi internațional. Spectatorii prezenţi au vibrat alături de trupă, au cântat şi chiar au dansat, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm, cu bucurie, că şi acest concert a fost un succes.

Sâmbătă seară, la Teatrul de Vară Soveja, talentații artiști din trupa directorului de scenă Victor Ioan Frunză au oferit o lecţie de teatru. Cu toate că a avut prima reprezentaţie în 1662, pe vremea Regelui Soare, spectacolul „Școala nevestelor” de Moliere, cu un text adaptat la vremurile noastre chiar de interpretul rolului principal, valorosul actor Adrian Nicolae, a fost aplaudat şi aclamat de un public numeros, de peste 400 oameni, marcând finalul încă unei săptămâni de succes neîndoielnic!

SEAS este un eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanța și finanțat de Consiliul Județean Constanța. Partener principal este Primăria Municipiului Constanța.

related posts

Leave a Comment