Home Actualitate „Alege asumat un oraș curat”

„Alege asumat un oraș curat”

by Antonia Mocanu
0 comment

Stațiile de autobuz din Constanța și Mamaia au fost dotate cu scrumiere stradale pentru colectarea selectivă a chiștoacelor. Inițiativa face parte dintr-o amplă campanie prin care cetățenii sunt invitați să  facă o alegere responsabilă privind protejarea mediului și a comunității. 200 de astfel de scrumiere se regăsesc în mai toate stațiile de autobuz de pe principalele bulevarde ale orașului de la malul mării.

Constanța este cel de-al treilea oraș care se alătură campaniei „ALEGE ASUMAT UN ORAȘ CURAT” după București și Iași. Fumătorii sunt astfel invitați să arunce chiștoacele de țigară în scrumiere de exterior speciale.  Ceea ce poate părea un gest mărunt, precum aruncatul chiștocului la coșul de gunoi, nu pe stradă, poate avea un impact semnificativ asupra felului în care arată orașele și asupra mediului în ansamblul său.

Concret  ele sunt  stocate în containere de plastic și transportate la stația de sortare de unde sunt transmise împreună cu alte deșeuri valorificabile energetic către fabricile de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Datorită compoziției, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive.

Până în prezent, peste 1 tonă de mucuri de țigară au ajuns în scrumierele stradale și nu pe jos, pe trotuare sau pe stradă. Ele au fost valorificate energetic la  București și Iași și au avut zero impact asupra mediului, ceea ce a însemnat o premieră pentru România. Valorificarea energetică a chiștoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada, Statele Unite ale Americii, Franța, Germania sau Marea Britanie.  

related posts

Leave a Comment