Home Actualitate 1 miliard de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

1 miliard de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

by Florentina Lup
0 comment

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației elaborează un proiect de act normativ pentru alocarea sumei de 1 miliard de lei, în tranșe, pe o perioadă de patru ani, în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic 1 și 2. Programul multianual vizează finanțarea, din bugetul de stat, a consolidării clădirilor aflate în proprietate privată, dar și cele deținute de persoane juridice, și clădirile care găzduiesc instituții publice, dacă sunt în proprietatea sau administrarea acestora.

Administrațiile publice locale vor avea posibilitatea de a propune o listă de clădiri cu risc seismic foarte ridicat, de gradul 1 și 2. Finanțarea va fi nerambursabilă, iar pentru persoanele juridice va fi acordată sub forma unui ajutor de stat.

Clădirile private, cu locuințe multiple, vor putea cere finanțare pentru consolidare, pe baza deciziei asociației de proprietari.

,,Imobilele deținute de persoane juridice private și consolidate din bani publici nu vor putea fi vândute timp de zece ani, decât cu obligația de a se plăti, către bugetul de stat, cota-parte din costurile de consolidare.

Am introdus garanții pentru a evita deturnarea acestor investiții făcute din bani publici.”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică timp de cel puțin 30 de zile. Solicitările vor primi finanțare în ordinea cronologică a depunerii acestora, în limita creditelor de angajament, a creditelor bugetare aprobate anual și a estimărilor pentru următorii 3 ani.

Astfel, beneficiarii vor putea încheia contracte de finanțare pentru care este nevoie de:

  • autorizația de construire valabilă, obținută pe baza proiectului pentru autorizarea/desființarea executării lucrărilor;
  • devizul general cu identificarea categoriilor de cheltuieli ce se finanțează de la bugetul de stat și cele suportate de autoritatea locală/beneficiar;
  • documente care să prezinte stadiul fizic realizat, dacă este cazul.

related posts

Leave a Comment